Gnostik inançlar dinlerin içine nüfuz etmiş, halk inanışlarını etkilemiş, mistik tasavvurlarla buluşmuş, hatta felsefi fikirlerde içselleştirilmiştir. İzlerine bugün de komplolardan Hollywood’a kadar her yerde rastlamaya devam ediyoruz.
İslam vahyi sesini duyurmaya ve hızla İran, Irak ve Orta Asya’nın içlerine doğru yayılmaya başladığında Müslümanlar Gnostik düşüncenin temsilcileriyle karşılaştılar. “Mecusilik, Marsinyonculuk, Deysaniyye ve Maniheizm” gibi akımlar bu karşılaşmanın, Kelam ve Gnostik teoloji arasındaki mücadelenin şahitleridir. “Seneviye” olarak adlandırılan bu akımlara karşı Kelamcılar ilk karşılaşmayla birlikte birçok reddiye kaleme almışlardır.
Gnostik Teoloji ve Kelamî Aklın Karşılaşması adlı eserde yazar “kozmos” (alem) merkezli tartışılan pek çok konuya değiniyor. Bȃtınî-Gnostik düşünceye karşı aklı savunan Kelȃmi geleneğin temsilcilerinin bu mücadeleden nasıl başarıyla çıktığını ve bu iki modelin karşılaşmasındaki entelektüel birikimi anlamak için oldukça ciddi bir çaba ortaya koyuyor. Bugün bile bir çok izlerini bulacağınız Gnostik düşünceyi takip etmek ve Matüridilik gibi Kelami Aklın özgünlüğünü keşfetmek istiyorsanız kitap sizi bekliyor.
14 gün içinde iade edebililrsiniz.